ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΕΠΠΠ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΤΟΥ 10% | | | |
Ανακοινώσεις Προς Τα Σωματεία | |
Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΟΠΑΠΜΑΡΝΗ 56, 104 37 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5223580 - FAX: 210 5229289
Πόρισμα Επιτροπής
Μετά την ψήφιση νόμου περί φορολόγησης κερδών από τυχερά παιχνίδια, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή της ΠΟΕΠΠΠ με σκοπό τη μελέτη στοιχείων και το καθορισμό των λεπτομερειών που θα πλαισιώνουν το νόμο σύμφωνα με τη παράγραφο 4 του άρθρου 35. Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Για καλύτερη και τεκμηριωμένη προσέγγιση αντλήσαμε στοιχεία από:
α. την παγκόσμια οικονομική κρίση β. την πρόσφατη απαγόρευση του καπνίσματος. Η μέχρι τώρα παγκόσμια αγορά παιχνιδιών αριθμολαχείων και κατεπέκταση και η Ελληνική, βασίζεται στη λογική της επανατοποθέτησης των κερδών (ανακύκλωση). Δηλαδή τα παιχνίδια είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους σε μικροποσά (κάτω των 150 ευρώ), ώστε ο παίκτης να προτιμά να επανατοποθετεί τα κέρδη του στο παιχνίδι. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο συνολικός ανακυκλούμενος τζίρος να ξεπερνά τουλάχιστον τρείς φορές το αρχικό κεφάλαιο παίκτη. Αυτό με τη σειρά του κρατά τον παίκτη για περισσότερη ώρα στα πρακτορεία με συνέπεια τον αυξανόμενο τζίρο της ΟΠΑΠ ΑΕ, τα αυξανόμενα κέρδη για το κράτος.
Για το λόγο αυτό όλες οι διοικήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο προτιμούν να μην φορολογούν τα κέρδη των παικτών και όταν το κάνουν, επιλέγουν ένα μεγάλο αφορολόγητο, πέραν τετρακοσίων ευρώ (με βάση στοιχεία της European Lotteries σε δύο μόνο Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται φορολογία στα κέρδη των παικτών, με πολύ υψηλό αφορολόγητο της τάξης των 400 €)..
Είναι απολύτως σαφές ότι μια διαφορετική τακτική στην οικονομική πολιτική και ειδικότερα η φορολόγηση κατά 10% των κερδών χωρίς ποσό απαλλαγής θα επιβαρύνει το παιχνίδι σε τέτοιο βαθμό που θα προκαλούσε τεράστια απώλεια εισοδημάτων του κράτους από κάθετη πτώση τζίρου του παιχνιδιού η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει:
1. Την απώλεια εσόδων του κράτους από τη μειωμένη κερδοφορία της ΟΠΑΠ ΑΕ
Η Π.Ο.Ε.Π.Π.Π από την θέσης είναι υποχρεωμένη να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η φορολόγηση κατά 10% των κερδών χωρίς ποσό απαλλαγής θα λειτουργήσει καταστροφικά σε βάρος των παιχνιδιών και κατ’ επέκταση στα έσοδα του Δημόσιου Ταμείου. Οι πράκτορες από την πλευρά τους είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε πως λειτουργούν στην πράξη και τι ανταπόκριση έχουν στην πελατειακή βάση τους τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ. Μετά από σοβαρή αλλά και προσεκτική μελέτη της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των κερδών καταλήξαμε στις εξής σημαντικές παρατηρήσεις:
Εδώ πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το ψυχολογικό παράγοντα. Κάθε παίκτης που επισκέπτεται καθημερινά τα πρακτορεία για να παίξει έστω και αυτά τα λίγα ευρώ που διαθέτει για διασκέδαση, έρχεται για να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας, να ξεχάσει το άγχος της δουλειάς, τη πίεση των προβλημάτων του όπως αυτά έχουν δημιουργηθεί από την ακρίβεια και την συνεχώς διογκούμενη οικονομική κρίση. Μετά από καθημερινή επαφή με τα παιχνίδια έχει μάθει «απ’ έξω» τις αποδόσεις του ΚΙΝΟ και ξέρει ότι, όταν για παράδειγμα κερδίσει 3 στα 5 θα πάρει πίσω 2 ευρώ και θα ξαναπαίξει δύο δελτία. Πως θα αντιδράσει όταν διαπιστώσει πως για να ξαναπαίξει τα δύο δελτία χρειάζεται το κερδισμένο δελτίο αλλά και κάτι ψιλά ; Είναι σίγουρο ότι η αντίδραση του θα είναι αρνητική και ίσως του δημιουργήσει απέχθεια για το παιχνίδι. Κινδυνεύει έτσι να χαθεί μια σχέση εμπιστοσύνης που αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος.
Ακόμα χειρότερα θα είναι τα αποτελέσματα και για τα άλλα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ και ειδικότερα για το «πάμε στοίχημα». Ένας παίκτης που ποντάρει 100 ευρώ για παράδειγμα, σε τρείς συγκεκριμένους αγώνες του στοιχήματος, ξέρει ότι προσδοκά 500 ευρώ κέρδος αν κερδίσει, όταν με τα ίδια 100 ευρώ, στους ίδιους ακριβώς αγώνες θα έπαιρνε 550 ευρώ σε παράνομη ιντερνετική εταιρεία. Τι θα γίνει όμως τώρα που η απόδοση της ΟΠΑΠ ΑΕ θα μειωθεί κατά 10% επιπλέον; Μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ, θα ωθήσουμε τα κεφάλαια των παικτών σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού. Άπαξ και αλλάξει η συνήθεια των παικτών, η σχέση παίκτη-πρακτορείου τότε η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη.
Το παράδειγμα του 1982 με τη φορολόγηση των κερδών του Ιπποδρομιακού στοιχήματος, είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση τζίρου του ΟΔΙΕ περίπου κατά 45%. Αν λάβουμε υπόψη δε, ότι το 1982 δεν υπήρχαν εναλλακτικοί τρόποι στοιχηματισμού, (όπως υπάρχουν τώρα), καθώς και την μοναδικότητα του Ιπποδρομιακού στοιχήματος, τότε μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι τώρα η πτώση θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη.
Σε μία περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης η οποία έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα της ΟΠΑΠ ΑΕ. Με μία πρόσφατη απόφαση περί απαγόρευσης του καπνίσματος (σωστής μεν, αλλά ζημιογόνας για το κλάδο). Ένα τρίτο «χτύπημα», θα ήταν το τελειωτικό για ένα κλάδο 5500 πρακτορείων που μαζί με τις οικογένειες τους και τους υπαλλήλους, τρέφει πάνω από 25000 ανθρώπους. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και μερικές χιλιάδες παίκτες που συμμετέχουν καθημερινά στα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, τότε έχουμε ένα τεράστιο κοινωνικό σύνολο που μαζί με το κράτος θα βιώσει αρνητικά αυτό το νόμο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και η κοινωνική διάσταση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την επιβολή του νόμου. Δεν θα πρέπει κανείς να αγνοήσει πως ο σημερινός Έλληνας , είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί μέσα από την αβέβαιη και σκληρή καθημερινότητά του, να ξεφύγει και να εναποθέτει τα όνειρα και τις ελπίδες του σε κάποιο τυχερό παιχνίδι πλέον. Προσδοκά ένα εύκολο κέρδος και επιθυμεί μια ολιγόωρη ψυχαγωγία, που του παρέχουν τα πρακτορεία μας, με τις κοινωνικές συναναστροφές που αναπτύσσονται μέσα σε αυτά. Άλλωστε οι κρατικές λοταρίες και τα παιχνίδια τους, απευθύνονται στην μεγαλύτερη μάζα πολιτών από τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας. Τα αποτελέσματα της επιβολής του νόμου θα καθιστούσε το σύνολο του πελατειακού κοινού δυσαρεστημένο και απογοητευμένο. Η διέξοδος λοιπόν, για τον απογοητευμένο αυτόν Έλληνα πολίτη , με τα περιορισμένα έστω βαλάντια ή τα περισσά που διαθέτει, σ’ αυτό το είδος διασκέδασης και ψυχαγωγίας που επιλέγει , είναι πασιφανές πως είναι στην διπλανή του πόρτα. Είναι οι γνωστές και άγνωστες παράνομες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και όχι μόνο, που δρουν σε όλη την επικράτεια καταληστεύοντας το κράτος με την διαφυγή τεράστιων αφορολογήτων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό της χώρας. Γενάτε λοιπόν το ερώτημα, που κανείς δεν θα ήθελε καν να αναρωτηθεί, πόσο μάλλον να απαντήσει. Γιατί άραγε το κράτος σήμερα με έναν τέτοιο καταστροφικό για τις Κρατικές Λοταρίες νόμο, να σπρώχνει το πολίτη σ’ αυτή την παράνομη κατεύθυνση ;
Όπως συμπεραίνετε, με την μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης (π.χ. η επιτυχής μέχρις σήμερα προσπάθεια διατήρηση του Κρατικού Μονοπωλίου), η προστασία των κρατικών λοταριών είναι μείζονος σημασίας.
Τέλος βλέποντας ποιο σφαιρικά την κοινωνική αλλά και την ανθρώπινη πλευρά του όλου προβλήματος εκτός του οικονομικού που δεν είναι πανάκεια πάντα, διαπιστώνετε πως υπάρχει κάποιο ποσοστό παικτών (άνθρωποι της τρίτης ηλικίας) που χρόνια τώρα συμμετέχουν στα τυχερά παιχνίδια και ο μοναδικός σκοπός τους είναι η ικανοποίηση συμμετοχής και η αποκόμιση έστω ενός μικρού κέρδους που θα το δωρίσουν στα εγγόνια τους , δίνοντας έτσι την χαρά της προσφοράς τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειες τους. Αυτούς λοιπόν τους συνάνθρωπους μας ,που έχουν τις περισσότερες ανάγκες αλλά και ταυτόχρονα και τις λιγότερες δυνατότητες (π.χ. οικονομική αλλά και φυσική αντοχή) μία τέτοια εξέλιξη θα τους καθιστούσε δυσαρεστημένους και απογοητευμένους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν ακόμα περισσότερο σε έναν κοινωνικό περιορισμό. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς επίσης πως τα κέρδη και οι χορηγίες της ΟΠΑΠ ΑΕ, είναι μια τεράστια και σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος που καταλήγουν σε κέρδος των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων (παροχές στον πολιτισμό , αθλητισμό ,υγειά , κοινωφελών ιδρυμάτων για την προστασία νέας γενιάς αλλά και τις τρίτης ηλικίας) Αυτή η πηγή όμως πρέπει να διατηρηθεί αστείρευτη, τόσο για την γενιά μας αλλά και περισσότερο για την επόμενη γενιά . Πρέπει να διαφυλάξουμε κοινωνική ευθύνη απέναντι στο πλήθος των πολιτών μας και στους παίκτες που μας έχουν εμπιστευτεί τόσα χρόνια μέσα από αυτόν το χώρο.
Η επιτροπή της ΠΟΕΠΠΠ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία και την ανάγκη άντλησης εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, θέλοντας να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καταλήγει στα παρακάτω συμπεράσματα και προτείνει τα εξής: Για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος και να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων του κράτους η επιτροπή αυτή εκτιμά ότι:
Για τι Κινο: 1 στα 1, 1 στα 2, 2 στα 2, 2 στα 3, 3 στα 3, 2 στα 4, 3 στα 4, 4 στα 4, 3 στα 5, 4 στα 5, 3 στα 6, 4 στα 6, 5 στα 6, 3 στα7, 4 στα 7, 5 στα 7, 6 στα 7, 4 στα 8, 5 στα 8, 6 στα 8, 4 στα 9, 5 στα 9, 6 στα 9, 0 στα 10, 5 στα 10, 6 στα 10, 0 στα 11, 5 στα 11, 6 στα 11, 7 στα 11, 0 στα 12, 6 στα 12, 7 στα 12. Για το Πάμε Στοίχημα: 500 φορές η στήλη.
Εάν γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια με συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με παράλληλη βελτίωση των αποδόσεων του στοιχήματος της ΟΠΑΠ ΑΕ, τότε να είστε βέβαιοι ότι τα κέρδη από την εκστρατεία αυτή, θα είναι πολλαπλάσια των 300 εκατομμυρίων ευρώ που προσδοκά να εισπράξει το κράτος από τη φορολόγηση των κερδών.
Ο πρόεδρος της επιτροπής: Κυριάκος Τοπσίδης Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ
Τα μέλη της επιτροπής: Δημήτριος Πίγκος αναπλ. Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ Ιωάννης Γκεσούλης αναπλ. Γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ Παναγιώτης Ντόμαλης Μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ Ηρακλής Λάππας Μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ |